Ultrahangos hegesztés

A ragasztás tisztább alternatívája A gyártási eljárás csekély megváltoztatásával sok müanyag kötés, ami korábban ragasztással lett megoldva helyettesíthetö ultrahangos hegesztéssel. A lényegesen rövidebb kötési idö, magasabb eljárási biztonság és szigorubb minöségi ellenörzés mellett környezetvédelmi okok éppugy szerepet játszanak, mint az alacsonyabb forrás ráfordítás és a jobb munkakörülmények.

A 60 kHz-es termékeink elsösorban az orvosi és a fogyasztói technikában kerülnek alkalmazásra, ahol különösen kicsi alkatrészeket kell milliméter töredéknyi pontossággal, óvatosan összekötni. A 60 kHz-es ultrahang kis nyomással és nagy pontossággal juttatja az energiát a hegesztendö területre. A rezgéstompitás olvadási hömérsékletet okoz, amelyet a továbbiakban felületi surlodás még erösit. Az összehegesztendö részeket egymáshoz nyomjuk és hanglengéseket a beillesztési övezetbe vezetjük. A rezgéstompitás (molekulán belüli surlódás) és a határfelületi surlódás következményeképpen hö termelödik: a müanyag alkatrészek beleolvadnak a beillesztési övezetbe. Ezt követöen a kihülés idötartamáig nyomást gyakorolunk.

Elektroenergetikai hegesztés

Magas frekvenciájú hegesztés

A hegesztendö részeket (általában foliákat) megfelelöen ráállitott u.n. kondenzátor elektródokkal egymáshoz préseljük és egy magas frekvenciáju váltófelület ráhelyezésével az összehegesztési/illesztési területre való illesztéssel plasztifikáljuk azt. Ezt követöen a kihülésig összenyomva tartjuk. Ennek a technikának az elöfeltétele azonban a müanyag molekulák kielégitö polaritása.

INDUKTIV (Emaweld) ELECTRO MAGNETIC ANIMATED

A müanyag részeket feltöltjük elegendö mennyiségü fémporral (fémliszttel). Csak igy lehetséges az indukciós terület felmelegedése illetve felolvasztása. Ez a technika ritkán kerül alkalmazásra: pl. csövek, szerelvények hegesztésénél.