Termokontakt hegesztés

A müanyagok egy külsöleg bevitt energia melegével kerülnek megolvasztásra. A hőenergia hatására a hegesztendő anyagok megömlenek és dermedés után varratot képeznek.

Termoérintkezös hegesztés

A müanyagrészeket egy pontosan kiképzett, forró szerszámba helyezzük felolvasztás céljából. Az összehegesztendö részeket egy erre a célra kialakított melegitö szerszámba nyomjuk és felületüket megolvasztjuk. Ezután a melegitö szerszámot kihúzzuk a részek közül és a részeket kihülésig összenyomva tartjuk. Termokontakt hegesztö gépek Boxer hegesztöprés formában épültek, mind viszintes, mind függöleges záródási irányban hathatnak egymásra. Mivel a hegesztö szerszámok és a formák nagy illesztö részek esetén elég nehezek, a viszintesen ható hegesztöprések csak kisebb részek hegesztésére alkalmasak (max. hegesztö felület kb. 300 x 300mm) Ennél nagyobb részeket a felgyorsitandó tömeg miatt csak a függöleges boxer prések alatt lehet megdolgozni.

FORRÓ LEVEGÖS HEGESZTÉS

A müanyag részeket a speciális légfúvón keresztöl érkezö forró levegö olvasztja meg. Pl.: Müanyag padló lerakás, tartályépités Az összehegesztendö részeket egymáshoz illesztjük és rögzitjük. Egy vékony légfuvó az illesztö területet a megolvadásig felmelegiti. Szokás ezzel egyidöben egy az összeillesztendö részekkel megegyezö anyagu müanyag szálat hozzáillesztve vele egyszerre felolvasztani, hogy réseket, hibás részeket kitömjünk.